Kroos

Wildpluk recepten

Wildpluk recepten

Vlierbloesem gemberbier

Sprankelende limonade met natuurlijke ingrediënten

springroll bloemen verschillende kleuren op rijspapier op houten plank

Recept

Image result for stinging nettle drawing | Stinging nettle, Nettle ...Wat heb je nodig? (voor 1 fles) 10 servings 

  • Image result for stinging nettle drawing | Stinging nettle, Nettle ...1 stuk biologische gember ter grootte van je duim

  • 10 vlierbloesem schermen

  • 1 biologische citroen

  • 100 gr biologische kristalsuiker

  •  1 weckfles met beugeldop
 
 

 

Hoe maak je het? 

Voor dit recept moet je een gemberbier-starter gebruiken. Dit is een starter die de juiste bacteriën bevat om van je vlierbloesemsiroop een sprankelende, koolzuurhoudend drankje te maken. Deze gemberbier-starter is eenvoudig te maken, maar vraagt wel één week voorbereiding.

 

  1. 1) Vermaal het stuk biologische gember in de keukenmachine. Je kan het ook met een keukenmes fijnhakken, maar hiervoor geldt: hoe fijner de gemberstukjes, hoe beter.

  2. 2) Gebruik de helft van de gesneden gember voor het maken van een gemberthee: breng 1 beker water aan de kook mét de helft van de gesneden gember erin.

  3. 3) Voeg 2 eetlepels suiker toe aan de gemberthee en roer tot de suiker is opgelost. Laat het afkoelen.

  4. 4) Doe de gemberthee in een glazen potje. Dek af met een stukje neteldoek of theedoek. Er moet nog zuurstof bij kunnen, maar geen ongedierte.

  5. 5) Nu komt het stuk waar je een beetje dedication voor nodig hebt: voeg elke dag één keer een theelepel gesneden gember én een theelepel suiker toe.

  6. 6) Je gemberbier-starter is klaar wanneer deze begint te bubbelen. Je ziet dan kleine bubbeltjes in de glazen pot van onder naar boven gaan.

 
 
Nu kun je verder met de rest van het recept:
 
  1. 1) Ga op wildpluk-avontuur en verzamel 10 schermen van een vlierbloesemboom. Pak geen schermen van de eerste de beste boom, maar ga op zoek naar een vlier die bomvol met bloesem zit, zodat ze best een paar bloesemschermen kan missen. Idealiter neem je een stekje mee van deze gulle boom en plaats je deze in de hoek van je tuin. Volgens de Keltische traditie beschermt de vlierbloesemboom je tuin tegen misoogsten (en misschien ook wel tegen slakken!).

  2. 2) Haal de bloemetjes van de takjes af. Het is belangrijk dat echt alleen de bloesem overblijft, omdat de takjes van de vlier lichtgiftig zijn en voor buikpijn en een bittere smaak kunnen zorgen. Het is best even een klus, maar zeker de moeite waard.

  3. 3) Rasp de citroen. Verzamel de geraspte citroenschil. Pers daarna de citroen uit en verzamel het citroensap.

  4. 4) Neem een kommetje en doe een laag vlierbloesem in de bodem van het kommetje. Bestrooi met suiker en leg daar weer een laagje vlierbloesem op. Herhaal dit totdat al je vlierbloesem in het kommetje zit. Vul de kom met citroensap en de geraspte citroenschil. Laat dit een nacht in de koelkast staan met een neteldoek of theedoek erover.

  5. 5) De volgende dag filter je de bloesem en citroenschil uit het water met een zeef of neteldoek. Pers het sap goed uit tot de laatste druppel.

  6. 6) Vul het sap aan met water tot 100 ml en zet op een laag pitje.

  7. 7) Voeg 100 gr suiker toe en roer tot de suiker volledig is opgelost. Laat het afkoelen.

  8. 8) Doe de vlierbloesemsiroop in een weckfles met beugeldop en voeg de helft van je gemberbier-starter toe. De starter zelf kun je weer bijvullen met gekookt water, gember en suiker. Het is belangrijk om de weckfles niet helemaal te vullen, omdat de koolzuur ruimte nodig heeft in de fles.

  9. 9) Doe de weckfles dicht en open de beugel elke dag eventjes, om wat koolzuur uit te laten. Anders bestaat het gevaar dat de fles klapt.

 
 
Op een warme zomerdag is dit hét perfecte Wilde drankje! Mocht je het te zoet vinden, kun je het vlierbloesem gemberbier aanlengen met ijskoud mineraalwater.

 

 

 

Vlierbloesem als compost-activator en moestuinhulp

De Gewone vlier (Sambucus nigra) geeft ons niet alleen heerlijke limonade van haar bloesems, maar ook sap van de vlierbessen en medicinale binnen bast die gebruikt kan worden als tonic en huidverzorging. Pas op! Want de buiten bast, takjes en rauwe bessen van de vlier zijn giftig en kunnen voor flinke buikpijn zorgen. 

De vlier is een opvallende verschijning in de natuur en doordat de vlier door veel mensen al eeuwen gebruik wordt als voedsel en medicijn, zijn er ook veel volksverhalen over deze bloesemboom ontstaan. Een daarvan is het prachtige verhaal van Vrouw Holle en de Vlier. Lees het hier.

Ook kan de vlier gebruikt worden in de moestuin. Niet alleen werd de vlier volgens de Keltische traditie in elke hoek van de tuin geplaatst om huis en haard te beschermen tegen kwade geesten (en de tuin misschien ook wel tegen slakken!) De vlier heeft ook een praktisch nut in de moestuin;

“The plant is a valuable addition to the compost heap[14, 18], its flowers are an alternative ingredient of ‘QR’ herbal compost activator[32] and the roots of the plant improve fermentation of the compost heap when growing nearby[18]. The leaves are used as an insect repellent[4, 6, 14, 66], very effective when rubbed on the skin though they do impart their own unique fragrance[K]. They can be powdered and placed amongst plants to act as a deterrent[14], or made into a spray when they act as an insecticide[7]. This is prepared by boiling 3 – 4 handfuls of leaves in a litre of water, then straining and allowing to cool before applying[201]. Effective against many insects, it also treats various fungal infections such as leaf rot and powdery mildew[201].The dried flowering shoots are used to repel insects, rodents etc[101]. “(Bron: pfaf.org)

Zo worden bloemen en wortels van de vlier dus gebruikt om de fermentatie in de composthoop te verbeteren. Bovendien dienen de bladeren als een biologische insecticide en tegen meeldauw  Hiervoor wordt een thee gemaakt met de bladeren van de vlier en dit wanneer afgekoeld over de plant heen gesproeid. 


 Ik ben super benieuwd naar het resultaat! Dus, tag @roosvankroos op de socials bij een foto van je wilde vlierbloesem gemberbier!

Elke lente organiseert Roos van Kroos wildplukwandelingen in het teken van wilde bloesem. Wandel je ook een keer mee? Check alvast de agenda..

Let’s get wild!

Shopping Cart