Kroos

Wildplukpodcast

Wildplukpodcast

Aflevering 6

Sint Janskruid

       Het zonnetje in huis

Sint Janskruid (Hypericum perforatum)  is een prachtige plant met zonnige, gele bloemen die al duizenden jaren als medicinale plant gebruik wordt tegen brandwonden en en lichte depressies. Maar het wildplukken van deze plant is niet zonder gevaar. Zo zou het gebruik van deze liefelijk uitziende plant de werking van medicijnen zoals de pil beïnvloeden. In deze aflevering van de Wildplukpodcast bespreekt en ontkracht ik de feiten en fabels omtrent deze geliefde en veelbesproken plant.

Het is de eerste plant waar ik zelf mee in aanraking kwam in 2017 en deze plant heeft me de kracht en de inspiratie gegeven om m’n gezondheid in eigen hand te nemen. Ik heb zelf gelukkig nooit last gehad van een depressie, maar ik heb er in mijn omgeving wel veel mee te maken gehad. Daarom spreekt deze plant en haar medicinale werking me extra aan. 

De plant is vernoem naar Sint Johannes de doper. Het bloedrode sap wat uit de bloemen komt zou zogezegd het bloed zijn wat vloeide na zijn onthoofding. Het wordt ook gelinkt aan het Sint Jansfeest, oftewel de sterfdag van Sint Johannes de Doper. Het kruid wordt namelijk rond de langste dag van het jaar (21 juni) geplukt en een half jaar later als lekkere thee en geurige, rode olie gebruikt. Wanneer de dagen eind december zo donker en kort zijn biedt Sint Janskruid mij zonneschijn en denk ik terug aan de midzomernachten en warme dagen waarop ik de gele bloemen heb geplukt.

Ik vertel je in deze aflevering hoe je Sint Janskruid kunt herkennen en hoe je deze plant kunt gebruiken. Bovendien ga ik in op interessante, wetenschappelijke onderzoeken en leg ik uit hoe het komt dat Sint Janskruid helpt tegen lichte depressies. Wat zijn de gevaren van het kruid en  waar moet je op letten bij het gebruik? 

Luister gratis op SpotifyGoogle podcasts, Amazon of waar jij graag naar je favoriete podcast luistert.

Let’s get wild!

Shopping Cart