Kroos

Wildplukpodcast

De Wildplukpodcast

Kiri boom & sassafras

“Cedric is als een grote oude Cederboom. Hij verbindt mensen met elkaar door zijn sterke wortels, zorgt voor de aarde en geeft voedingsstoffen (en wijze raad) aan degene die willen groeien, maar zoals de meeste bomen kan hij niet zonder zijn zaailingen.”

In deze aflevering van de Wildplukpodcast praat ik met Cedric Bousché. Een inspirerende voedselbosbouwer die met zijn Veld voor Verder, (B)oerBurgerBos, Bijenboel en Bomenbieb dé aangewezen persoon is om het over 2 bijzondere bomen te hebben: de Kiri boom (Paulownia tomentosa) en Sassafras (Sassafras albidum).  Deze twee bomen zijn geliefd om hun hout (de Kiri boom) en opwekkende gaves (Sassafras).

Misschien ken je Cedric van zijn onvergetelijke optreden in de docu-reeks ‘Bomen in Breda’ waar hij mensen meeneemt in de wereld van Breda’s meest bijzondere en oudste bomen. Hij is een levende encyclopedie als het gaat om bomen-weetjes, geschiedenis en planten!

Ik heb Cedric 7 jaar geleden leren kennen terwijl hij op een blaadjes Sassafras aan het kauwen was op een plantenmarkt in Breda en we hebben samen al velen rondjes door zijn voedselbos in Hooge Zwaluwe (+20 jaar oud!) mogen dwalen, waarbij ik elke keer weer iets nieuws leert. En naar het schijnt leert hij ook wel eens iets van mij over wildplukken.. Een echte wijze boom kan ten slotte niet zonder zijn zaailingen. Samen met zijn vrouw Gerdy heeft hij van een gangbare maïsakker een eetbaar paradijs gemaakt met meer dan 500 soorten planten. Binnen deze honderden planten trekt er altijd wel één de absolute aandacht van Cedric.

In de afgelopen jaren heb ik al veel planten-obsessies van Cedric mee mogen maken, van duizenden vijgen-stekjes tot 10 hectare akkerland met Sorghum en een zoektocht naar Sassafras in Twente. Hij weet mensen te inspireren en mee te bewegen, wat dan uiteindelijk leidt tot lokaal gebrouwen Sorghum bier en een voedselbos wat de rechten heeft om 400 jaar te mogen blijven bestaan. 

Zijn meest recente obsessie.. Kiri-bomen! Ook benieuwd naar wat Kiri bomen te maken hebben met sauna’s en surfplanken? En waarom Sassafras in Amerika niet verbouwd mag worden?

Luister dan gratis op Spotify, Google podcasts, Amazon of waar jij graag naar je favoriete podcast luistert.

11060164_1036092126423928_5049508049267469028_o
11893757_1036092149757259_2320201225868039268_o

                                                                                                                                     Oogst van Voedselbos ‘Veld voor Verder’ van Cedric en Gerdy in verschillende seizoenen

Volgens Cedric zijn Kiri bomen de oplossing voor koolstofopslag en geldproblemen van boeren! Plant een hectare met deze Chinese bomen en krijg prachtige lipbloemige blauwe bloemen in de lente, elk jaar 5 meter boom erbij, het beste hardhout voor bouwmaterialen en een hele hoop CO2 uit de kringloop. Dat is het idee, maar is de Kiri boom de klimaatboom die het lijkt?

Ik zou Roos van de Wildplukpodcast niet zijn als we niet ook in zouden zoomen op de eetbare delen van de Kiriboom en kijken hoe we de bladeren, bast en bloemen nog meer kunnen gebruiken. Wist je dat Kiri zijn naam waarschijnlijk te danken heeft aan een Hindoestaans woord, wat ‘bloem betekend’. Waarschijnlijk vanwege haar prachtige, grote, blauwe lipbloemen die in Nederland in april bloeien.

De tweede plant die we bespreken is een old time favorite van mij en Cedric. Niet bepaald inheems, maar wel een plants of the gods: SassafrasOf hoe Cedric het zegt: “Zet een lekker theetje van de wortel en je hoeft niet meer langs de wietshop!”. Mooi gezegd, maar naast het recreatieve gebruik van het blad en wortel, worden de handvormige bladeren al eeuwen lang gebruikt door de First nations als bindmiddel en als tonicum voor een gezonde lever. Maar is Sassafras echt zo gezond?

 
 

Links van onderwerpen die aan bod zijn gekomen:

 
417538624_7917500278283044_361675229125454064_n

                                                                                                                                     Cedric bij een net geplante Kiri boom (beschermd tegen de reën)

IMG_5693 (1)

                                                                                                                                    Rootbeer maken met wilde wortels en Sassafras tijdens een wildplukwandeling

Botanische tekening van Sassafras (Sassafras albidium)

 

Elk jaar organiseert Roos van Kroos wildplukwandelingen in het teken van eetbare, wilde wortels, zoals de ‘Sassafras & rootbeer workshop’
Wandel je ook een keer mee? Check alvast de agenda

Bij de Wilde moestuincursus leer je hoe je je eigen mini-moestuin (of voedselbos) aanlegt met planten zoals de Kiri boom. Klik hier voor meer info over deze cursus.

Let’s get wild!

                   Hanami (kersenbloesem feest) vieren met Cedric, familie en vrienden

Shopping Cart