Wildpluk recepten
Wildpluk recepten
Boskip
Boskip-spiesjes voor op de BBQ
Recept
Wat heb je nodig? (voor 4 boskip-spiesjes)
– 1 flink stuk zwavelzwam (ongeveer 400 gram)
– 1 gele ui
– 1 rode paprika
– 1 knoflookteen of 5 daslookzaden
– 2 el basterdsuiker
– 1 tl chilipoeder
– 2 tl paprikapoeder
– 0.5 tl citroensap
– 1 tl sojasaus
– snufje peper en zout
– olijfolie
Hoe maak je het?
-
1) Ga op wildpluk-avontuur en verzamel een flink stuk van een zwavelzwam. De zwavelzwam maakt meestal een flinke grote zwam van meerdere lagen over elkaar. Je kan dus bijvoorbeeld een ‘laag’ plukken. Zwavelzwam groeit vaak op wilgenbomen (naast het water) en hebben een groeipiek in juni. Door de fel oranje kleur en licht gele onderkant zijn ze niet met andere (giftige) paddenstoelen te verwarren. Maar pluk de zwavelzwam alleen voor consumptie als je honderd procent zeker bent dat het een zwavelzwam is!
-
2) Maak de paprika schoon, pel de ui en knoflook en hak dit alles fijn.
-
3) Doe de gesneden ui en knoflook (of daslook zaden, wanneer voorhanden) in een bakje, meng met de suiker, chilipoeder, paprikapoeder, zwarte peper, zeezout en doe er royaal olijfolie en een scheutje sojasaus bij. Pureer met een staafmixer tot een smeerbare oranje pasta.
-
4) Dep de zwavelzwam droog met een theedoek, snijd in grove lange stukken en leg deze in de zojuist gemaakte oranje marinade. Laat enkele uren marineren in de koelkast. Dit recept is simpel, maar vergt dus wel best wat voorbereidingstijd.
-
5) Week ondertussen 4 satéprikkers in water en rijg de gemarineerde boskip reepjes in de lengte over de prikkers heen.
-
6) Rooster deze stokjes op de barbecue (of grillpan op het kampvuur) in enkele minuten gaar.
-
Zwavelzwam
Niet iedereen kan zwavelzwam even goed verteren. Dus heb je nog nooit eerder zwavelzwam gegeten? Probeer eerst een klein beetje. Als dit goed valt, kun je de volgende keer nog meer heerlijke boskip-spiesjes eten! Hoe jonger de zwavelzwam is, hoe beter te verteren. De oude, slijmerige, witte boskip kun je sowieso beter aan de boom laten hangen.
Ik ben super benieuwd naar het resultaat! Dus, tag @roosvankroos op de socials bij een foto van je wilde boskip-spiesjes!
Elke herfst organiseert Roos van Kroos wildplukwandelingen in het teken van wilde eetbare paddenstoelen. Wandel je ook een keer mee? Check alvast de agenda..
Let’s get wild!