Kroos Wilde Natuureducatie

De Wilde Keuken
cursus 2026

De Wilde Keuken
cursus

De Wilde Keukencursus
2026

jaartraining
100 % wild koken & plukken

jaartraining
100 % wild koken & plukken

        €1395,-

Aanmelden vóór 1 januari

Leven zonder supermarkt

Maaltijden die volledig uit de natuur komen. Geen supermarkt en geen moestuin, maar puur wild voedsel. In de Wilde Keukencursus leer je koken, eten en wildplukken van 100 % wilde maaltijden. Geen tarwe, geen suiker, geen olie, maar hoe doet je dat?

Deze opleiding is tevens de perfecte voorbereiding op het Wildbiome project dat op 1 september 2026 van start gaat. Anna van Fox Tribe en Roos van Kroos hebben hier, evenals de vele gastsprekers, zelf aan deelgenomen in 2025. Na het volgen van deze jaartraining zou je zelf mee kunnen doen aan het project, waarbij we 3 maanden enkel wild eten van Nederlandse bodem, maar dit is natuurlijk niet verplicht.

De opleiding bestaat uit vier weekenden en één dag (vrijdagavond t/m zondagmiddag) met een select groepje van max 12 deelnemers. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer: villen en uitbenen van wild, conserveren van vlees, kustvoedsel zoals schelpdieren, wieren en vis, wortels en wilde planten, bessen, zaden en noten.

Omdat je leert een voorraad aan te leggen voor langere tijd, besteden we veel aandacht aan conserveertechnieken zoals wecken en fermenteren. We besteden uiteraard aandacht aan wildpluk-ethiek, community-leven en hoe respectvol om te gaan met onze omgeving of dat nu plant of dier is. Verder krijg je huiswerk om al deze kennis deel te maken van je dagelijks leven.

Deze cursus is voor iedereen en richt zich op het verzamelen en bereiden van wild voedsel in het dagelijks leven.. Daarom maken we soms gebruik van moderne apparatuur, zoals ovens, gaspitjes en vriezers. 

Laat de natuur je leraar zijn en ontdek smaken die je nooit in een supermarkt zult vinden!

Wat krijg je op de Wilde Keuken cursus?

  • 4 les-weekenden + 1 dag verdeeld over het jaar
  • 50 % korting op het ‘Helemaal Wild’ Lezingpakket
  • 2 overnachtingen per les-weekend
  • Uitgebreide lessen met elke weekend een ander thema (Wild vlees, kust-wildpluk, lente, paddenstoelen, bessen, zaden & wortels)
  • Kook-workshops
  • Wildplukwandelingen op prachtige locaties in Nederland
  • De kennis om 100% wild te eten
  • Lesmaterialen 
  • 1 maaltijd per les-weekend
  • Koffie en wildpluk-thee

De docenten

Het programma 2026

Het programma 2026

Weekend 1 (6 – 8 feb) ‘Van bot tot staart: wilde dieren in de keuken’

  • Villen en uitbenen van wild
  • Winterse wildplukwandeling
  • Welke dieren mag en kun je eten?
  • Conserveren van vlees
  • Bottenbouillon & vet renderen
  • Mens-dier relatie: ethiek van het jagen en villen

Weekend 2 (3 -5 april) ‘Zilt & wild: voeding van de kust’

  • Wildplukwandeling aan de kust
  • Mosselen, oesters en vis
  • Eieren conserveren
  • Werken met wieren
  • Wild meel verzamelen
  • Nutriënten, proteïnen, vetten, vitamines en mineralen in wilde voeding: wat gaan we verzamelen en waarom?

Weekend 3 (22 – 24 mei)  ‘De voorraadkast van de natuur’

  • Conserveertechnieken, zoals fermenteren, wecken en azijn
  • Wildplukwandeling lente
  • Wild meel verzamelen deel 2
  • Wilde wortels
  • Wilde koffie-surrogaten
  • Sappen en smoothies
  • Mens-plant relatie: de ethiek van het wildplukken

Weekend 4 (31 juli – 2 aug) ‘Zomerse smaken: bessen, zaden & ons microbioom’

  • Wilde bessen, zoals rozenbottels
  • Wildplukwandeling zomer
  • Sauzen en passata’s
  • Fruitleer maken
  • Wilde zaden, noten en granen
  • Lezing over het effect van een wild dieet op de gezondheid, lichaam en geest

Afsluitdag (5 sept) Het Wilde avondmaal’

  • Start van het Wildbiome project 2026
  • Samen een 100 % wild diner maken
  • Koken op kampvuur
  • Eetbare paddenstoelen
*De exacte locaties van de lesweekenden worden nog gecommuniceerd, maar zullen door heel Nederlands plaatsvinden van Zeeland tot de Veluwe

Veelgestelde vragen

De Wilde keukencursus is er voor iedereen, maar een basis kennis van wildplukken en koken maakt het wel makkelijker om de stof snel tot je te nemen. Misschien is eerst een Seizoens-wildplukwandeling volgen een mooie start om de eerste basis-kennis op te doen.

Tijdens de Wilde keukencursus leren we over wild vlees, vis, schaaldieren en eieren. Soms verwerken/bereiden we soms ook maaltijden met wild vlees. Je kan er natuurlijk voor kiezen om hier niet aan deel te nemen, daar hebben wij alle respect voor, maar er is voor het wilde vlees weekend geen alternatief. Ook wordt er 1 maaltijd per les-dag door ons aangeboden (soms dus ook met vis/vlees/ei, maar kun je je overige maaltijden zelf (vegan/vegetarisch) bereiden of meenemen.

De Wilde keukencursus heeft geen vaste locatie, omdat we de deelnemers kennis willen laten maken met de verschillende ‘wildpluk-biotopen’. De exacte locaties zullen zo snel mogelijk bekend gemaakt worden, maar de les-weekenden zullen in Zeeland, Brabant, Drenthe en Noord Holland  plaatsvinden.

De cursus is inderdaad inclusief overnachtigen, ontbijt en koffie/thee. Elke cursus-dag wordt 1 wilde maaltijd door ons aangeboden. Je kan zelf de overige maaltijd (lunch/diner) meenemen. Er worden plekken verzorgd (kampvuur, gaspitjes) om je maaltijd zelf te bereiden of op te warmen.

Het ‘Helemaal wild’ lezingpakket bestaat uit 6 lezingen van Wildbiome deelnemers en betrokkenen die vertellen over hun ervaringen en hun specialisme (van eikeltjesmeel tot eetbare paddenstoelen). Het zijn onderwerpen die belangrijk zijn om 100 % wild te kunnen eten en als voorbereiding op het WB 2026, maar die niet of onvoldoende bij de Wilde keukencursus worden behandeld. Voor meer info, data en gastsprekers check de link naar het Lezingpakket op deze pagina.

Nee, je moet je apart aanmelden voor het ‘Helemaal Wild’ lezings-pakket, maar met een speciale couponcode, die je krijgt bij je inschrijving van deze cursus ontvang je wel 50 % korting op het hele pakket!

Dat mag zeker. Neem contact op per email kroosinfo@gmail.com voor een  betalingsregeling.

Shopping Cart