Kroos

Wildplukpodcast

Wildplukpodcast

Aflevering 6

Wilde paddenstoelen plukken

 met Maurits Nieuwenhuis

Zwammen, boleten, champignons, schimmels, paddo’s, saprofieten en amanieten. Deze aflevering is helemaal overgenomen door wilde schimmels! Ik en Maurits nemen je mee in een wereld waarin je niet bang hoeft te zijn voor wilde paddenstoelen, maar je je juist comfortabel gaat voelen met het wildplukken van deze fantastic funghi. Altijd al willen weten wat de regels zijn rondom plukken van wilde paddenstoelen? Wil je horen welke paddenstoelen het lekkerst en het makkelijkst te herkennen zijn en voor welke giftige soorten je moet uitkijken? Dan is deze zwamtastische aflevering helemaal voor jou!

Maurits Nieuwenhuis is dé mushroom man die met zijn etnobotanisch onderzoek aan de Universiteit van Wageningen nieuw licht schijnt op de paddenstoelenpluk-cultuur in Oost Europa. Het was zo fijn om met iemand zoals Maurits te praten, omdat hij net als ik gelooft dat wildplukken hoort bij ons mens-zijn en ons weer helemaal verbindt met onze natuur. “Het zit in ons allemaal.” Hij heeft een zowel praktische als wetenschappelijke kijk op het onderwerp en wordt zo enthousiast van inktzwammen, pruikzwammen en reuzenbovisten dat het aanstekelijk is. Ook in de aflevering: verkoudheid tegen gaan met elfenbankjes, pruikzwam tegen dementie, plukterritoriums en boze boswachters.

Luister gratis op SpotifyGoogle podcastsAmazon of waar jij graag naar podcasts luistert.

Omdat we in Nederland mycofoob zijn, oftewel bang voor onbekende paddenstoelen, besloot Maurits om ervaren Poolse wildplukkers te vragen hem hun beste paddenstoelen pluk spots te laten zien. Zo deed hij praktische ervaring op die hij graag met jullie deelt. Het is volgens Maurits niet belangrijk welke fancy botanische termen en Latijnse namen je er tegen aan gooit, als je de paddenstoelen maar herkent op jouw manier. 

Lees Maurits Nieuwenhuis’ thesis Diversity of wild-collected mushrooms by Eastern European migrants in de Netherlands

Links van onderwerpen die aan bod zijn gekomen:

 Onze tips voor safe mushroom hunting: 

  • Ga met een ervaren paddenstoelen plukker mee. Wees niet bang en ga het gewoon doen.
  • Begin met makkelijke soorten, zoals eekhoorntjesbrood of andere boleten. Begin niet met witte paddenstoelen.
  • Pluk alleen jonge en verse paddenstoelen.
  • Pluk nooit de eerste en de laatste paddenstoel die je tegenkomt. Neem ze in een mandje mee om zo de sporen te verspreiden.
  • Ken je plekken. Aan de boom- en grondsoort kun je vaak al weten welke paddenstoelen er wel of niet groeien.
 
Elke herfst organiseert Roos van Kroos wildplukwandelingen in het teken van wilde paddenstoelen. Wandel je ook een keer mee? Check alvast de agenda.

Let’s get wild!

Shopping Cart