Kroos

Wildplukpodcast

Wildplukpodcast

Aflevering 3

Bloemen voor mens en bij

“Aan tafel met onze bestuivers: er is genoeg voor iedereen!”

In deze aflevering van de Wildplukpodcast zitten we samen met de bij aan tafel. We eten van hetzelfde buffet als onze bestuivers; de bijen, de hommels en de vlinders. We vragen ze wat ze voor het toetje willen eten. Klaprozen? Of liever beemdkroon met madeliefjes?

Het zaaien van het inheemse bloemenmengsel van The Pollinators is een win-win situatie: een mooie, eetbare tuin voor de mens en een snackbar voor bestuivers. Tosca Selena van The Pollinators legt in deze aflevering perfect uit welke bloemen, zadenmengsels en planten nu écht goed zijn voor bestuivende insecten. Ze geeft tips voor een bijenhotel, tips voor het zaaien van hun bloemenmengsel en deelt al haar kennis over bijen: “Wist jij dat de pluimvoetbij tot wel één halve meter diep kan graven?!”

Het nieuws en de sociale media zijn buzzing met nieuws over ‘Afname van zweefvliegen sneller dan gedacht’(NOS), ‘Er is een tekort aan bestuivende insecten'(NOS) en ‘Bijensterfte door gif op doodgewone planten uit de reguliere tuincentra’ (aldus de Volkskrant). Maar wat doen we eraan?

Tosca van The Pollinators heeft daar wel een antwoord op!  Dus, wil je ook een volgeboekt bijenhotel? Wil je ook samen met de bij aan een heerlijk, inheems buffet zitten?

Luister dan gratis op Spotify, Google podcasts, Amazon of waar jij graag naar je favoriete podcast luistert.

Knautiabij-BB-Kop-van-de-Oude-Wiel-245
Pyamazweefvlieg,-Episyrphus-balteatus,-Deeldenatuur,-Loes-Belovics

      Beemdkroon (Knautia arvensis) met Knautiabij (Andrena hattorfiana)                       Korenbloem (Centaurea cyanus) met zweefvlieg (Syrphidae)                                           Gewone rolklaver (Lotus cornilatus)

Volgens Tosca kan iedereen iets goeds doen voor onze bestuivers! Al onze tegeltuinen, balkons, bermen en bloembakken samen vormt een enorm ‘natuurgebied’. En jij bepaalt wat je daar zaait of zet. Iedereen kan zijn eigen bijenbuffet, bijenbuurtsuper of voedselbank beginnen.

Het zadenmengsel van The Pollinators is gratis online te bestellen. Je kan dan een ‘Voedselbank voor bijen’ starten, waar anderen uit de buurt hun zaden dan weer op kunnen halen.  ‘Let’s pollinate the planet!’ was nog nooit zo makkelijk.

Omdat we niet alle 25 planten uit de bijen-voedselbank kunnen bespreken zzzzzooomen we in op 3 eetbare, inheemse waardplanten uit het mengsel, die zowel door mens als door bestuivers gebruikt worden:

  • Beemdkroon (Knautia arvensis) en de Knautiabij
  • Korenbloem (Centaurea cyanus) en Zweefvliegen
  • Gewone rolklaver (Lotus cornilatus) en Behangersbijen

Ik zou Roos van de Wildplukpodcast niet zijn als ik niet  op onderzoek uit ging naar de gebruikswaarde van dit zadenmengsel voor de mens. Kunnen we de bloemen en planten uit het gezaaide mengsel ook eten en gebruiken als medicijn? Nou en of! 

Zowel beemdkroon, als korenbloem en gewone rolklaver zijn eetbaar. Gebruik ze voor op je salade, door de wilde bloemenboter of in siropen of ijsklontjes. Gewone rolklaver mag alleen niet teveel gedroogd gegeten worden, maar is dan wel weer een fantastische groenbemester en bodembedekker voor in de moestuin! 
 

Links van onderwerpen die aan bod zijn gekomen:Elk jaar organiseert Roos van Kroos wildplukwandelingen in het teken van eetbare, wilde bloemen. 
Wandel je ook een keer mee? Check alvast de agenda

Bij de Wilde moestuincursus leer je hoe je je eigen mini-moestuin aanlegt met eetbare, inheemse planten. Klik hier voor meer info over deze cursus.

Let’s get wild!

Shopping Cart