Kroos

Wildpluk recepten

Wildpluk recepten

Summer Flower-rolls recept

Vietnamese springrolls met eetbare bloemen

springroll bloemen verschillende kleuren op rijspapier op houten plank

Recept

Image result for stinging nettle drawing | Stinging nettle, Nettle ...Wat heb je nodig? (voor 1 persoon – 4 rolls)

 • Image result for stinging nettle drawing | Stinging nettle, Nettle ...1 handje vol eetbare bloemen in alle kleuren (geel, oranje, blauw, paars etc)

 • 1 bospeen

 • 50 gr quinoa

 • 25 gr rijst

 • 8 stukjes boskip (zwavelzwam)

 • handje cornflakes

 • 1 eitje

 • 4 rijstpapiertjes

 • 1 diep bord met heet water

 • bakplaat en bakpapier

 • snufje zout

 • dipsaus naar keuze (chilisaus, hoisin of sojasaus)

 •  

 
 

 

Hoe maak je het? 

1) Ga op wildpluk avontuur en verzamel een handje vol met eetbare bloemen, zoals korenbloem(blauw), teunisbloem (geel) en kaasjeskruid (paars)

2) Haal de bloemblaadjes van de bloemen af en scheur/snijd de bloemblaadjes fijn. Als je eetbare bloemen in een recept gaat gebruiken, gebruik je meestal alleen de bloemblaadjes en niet de bloembodem, stijl en stempels.

3) Was de bospeen en rasp deze fijn.

4) Snijd de zwavelzwam in stukjes (8 stukjes van 15 gr heb je nodig voor dit recept) Doe de cornflakes in een bakje en druk ze fijn met de hand. Het moeten kleine stukjes blijven maar niet zo fijn als meel. Zet een schaaltje klaar met bloem, een schaaltje met een geklutst eitje en een schaaltje met de fijngemaakte cornflakes. Bekleed vast een bakplaat met bakpapier.

Wil je weten hoe je zwavelzwam kunt herkennen? Of een ander recept met boskip (=zwavelzwam) proberen? Check het recept voor de boskip-spiesjes:

Recepten – Boskip – Kroos (roosvankroos.nl)

5) Neem een stukje boskip en wentel deze in het schaaltje bloem om, doop het dan in het ei en daarna in de cornflakes. Zorg dat elk stukje boskip goed bedekt is en dat er geen boskip meer zichtbaar is.

6) Leg de boskipstukjes op de bakplaat met bakpapier en bak ze in 12-14 minuten op 180 graden in de hete lucht oven tot ze krokant en lichtbruin zijn.

7) Kook ondertussen 50 gr quinoa en 25 gr rijst in een pan met 2x zoveel water als quinoa/rijst. Vergeet geen zout toe te voegen.

8) Als de boskip klaar is, de quinoa/rijst gekookt is en de wortel en bloemblaadjes gesneden klaar liggen, kunnen we de rijstrolletjes gaan vullen:

9) Neem een rijstpapiertje en leg deze in kokend heet water voor 30 seconden. Het rijstpapiertje moet zacht zijn, maar niet te zacht, zodat ie helemaal aan elkaar blijft kleven.

10) Leg het rijstpapiertje op een bord. Doe een eetlepel rijst/quinoa mengels erop, daarna de wilde bloemen, de wortel en 2 stukjes krokante boskip.

11) Vouw het rijstpapiertje dubbel als een wrap: eerst de kopse kanten en daarna de lange kant. Zorg dat ie goed strak zit.

12) Dip je Flowerroll in je favoriete sausje (bijvoorbeeld sojasaus) en eet smakelijk!

 

 

Voor dit recept zijn de volgende eetbare bloemen gebruikt: Korenbloem (Centaurea cyanus), Oost Indische kers (pittig!) (Tropaeolum majus), Goudsbloem (Calendula officinalis), Driekleurig viooltje (Viola tricolor), Teunisbloem (Oenothera spec.), Duizendblad (Achillea millefolium) en Kaasjeskruid (Malva spec.)

Al deze bloemen zijn van juni tot augustus bloeiend te vinden in de natuur, de berm en in je eigen tuin! De Oost Indische kers en de Goudsbloem zijn geen wilde planten, maar tuinplanten. Her en der komen ze verwilderd voor. De kleurcombi van al deze prachtige eetbare bloemen geven onze Summer Flower-rolls haar kleur! Voel je vrij om te experimenteren met verschillende kleuren voor in de Summerrolls. De duizendblad bloemen in dit recept zijn niet voor de smaak (ze smaken namelijk redelijk bitter), maar voor de medicinale werking toegevoegd. Duizendblad bloemen zorgen voor een goede vertering en opname van eiwitten.

edible flowers in basket on wooden table

 

 Ik ben super benieuwd naar het resultaat! Dus, tag @roosvankroos op de socials bij een foto van je wilde Summer Flower-roll!

Elke zomer organiseert Roos van Kroos wildplukwandelingen in het teken van wilde eetbare bloemen. Wandel je ook een keer mee? Check alvast de agenda..

Let’s get wild!

Shopping Cart